Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Hachi parmentier inaczej

Hachi parmentier inaczej

Na poczatku mojego blogu przedstawilam Wam przepis na tradycyjne hachi parmentier czyli bardzo popularna we Francji zapiekanke z mielonej wolowiny i ziemniaczanego purée. Dzis proponuje Wam inna wersje tej smacznej potrawy. Nieskromnie dodam, ze mojego pomyslu :-).

A ten pomysl wpadl mi do glowy kiedy zastanawialam sie co zrobic z ugotowanym miesem z kurczaka, ktore zostalo mi po pysznym rosolku. Akurat mialam pod reka bataty i tak oto powstalo to pyszne i lekkostrawne danie.

Skladniki na 4 porcje :

  • 500g ugotowanego miesa z kurczaka (u mnie 2 udka i pojedyncza piers)
  • ok 800g batatow (u mnie jeden nadzywczaj dorodny okaz)
  • lyzka miekkiego masla
  • 1/4 szklanki mleka
  • lyzka posiekanej natki pietruszki
  • szczypta suszonego, mielonego imbiru
  • lyzka bulki tartej
  • sol, pieprz
  • opcjonalnie garsc startego, zoltego sera

Hachi parmentier inaczej

  1. Ugotowane mieso z kurczaka posiekac na drobne kawalki, doprawic sola i pieprzem jesli jest taka potrzeba.
  2. Obrane i pokrojone bataty ugotowac na miekko w lekko osolonej wodzie lub jak w moim przypadku na parze.
  3. Do ugotowanych na miekko batatow dodac maslo, mleko, imbir i posiekana natke pietruszki i calosc rozgniesc na gladkie purée. Doprawic do smaku sola i pieprzem.
  4. W natluszczonym, zarrodpornym naczyniu ulozyw warstwowo posiekane mieso kurczaka i purée z batatow. 
  5. Wierzch zapiekanki posypac bulka tarta. 
  6. Zapiec przez 25min w 190°C. 10 minut przez koncem posypac startym serem.

Hachi parmentier inaczej

Smacznego!

Magda

piątek, 02 listopada 2012, wizzz31

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
jfloryan
2012/11/07 18:55:21
zapiekanki to jest to!
-
2012/11/11 16:34:36
bardzo oryginalny przepis. będzie mi chodził po głowie :)