Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Dyniowe risotto

Risotto z dyni

Sezon na dynie u mnie sie jeszcze nie skonczyl. I tak prawde mowiac to bedzie trwal jeszcze przez dobrych pare tygodni. Nadmiar dyni zawsze mroze i dzieki temu nawet pozna wiosna moge sobie pozwolic na dyniowe pysznosci. 

Dzis proponuje Wam risotto z dyni. Delikatne, kremowe i apetycznie pomaranczowe swietnie pasuje do grillowanej piersi z kurczaka. Polecam na szarobure jesienne dni - odrobina slonca w dyni :-)

Skladniki na 4 porcje : 

  • 350g ryzu arborio,
  • 350g dyni,
  • cebula lub 2 eszalotki,
  • 40g masla,
  • 500ml bulionu (moze byc z kostki rosolowej),
  • 200ml bialego wytrawnego wina,
  • 2 lyzki startego parmezanu,
  • lyzka posiekanej natki pietruszki,
  • sol, pieprz

 

  1. Na rozgrzane maslo wrzucamy drobno posiekana cebule i ryz. Ciagle mieszajac czekamy, ze ryz stanie sie przezroczysty.
  2. Dorzucamy pokrojona w drobna kostke dynie i mieszajac podsmazamy calosc przez ok 3-4 minuty.
  3. Do ryzu dolewamy biale wino, zwiekszamy ogien i mieszamy do momentu, az wino odparuje.
  4. Nastepnie zmniejszamy ogien i stopniowo dolewamy bulion (po 3-4 lyzki). Czekamy, az ryz wchlonie bulion, nastepnie dolewamy kolejna porcje i tak do momentu, az ryz bedzie miekki i kremowy.
  5. Na koniec doprawiamy do smaku sola i pieprzem, dorzucamy parmezan i pietruszke.

Risotto z dyni

 

Risotto mozemy podac jako osobne danie lub dodatek do miesa lub ryby. Moje risotto podalam z grillowanymi na planchy kawalkami kurczaka (piersi) doprawionymi czosnkiem.

Pozdrawiam i zycze smacznego!

Magda

czwartek, 29 listopada 2012, wizzz31

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: