Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Ziemniaki z buraczkami inaczej

Ziemniaki z buraczkami inaczej

Nie wiem jak WY, ale jak dla mnie nie ma lepszego polaczenia dla gotowanych ziemniakow niz buraczki. I vice versa :-). Do tego duszona wolowinka w pysznym sosie i nic mi wiecej do szczescia nie potrzebne.

Dzisiaj proponuje Wam moja wersje na to pyszne danie. Po prostu ziemniaki z buraczkami inaczej :-)

Skladniki dla 4 osob :

  • kilogram ziemniakow,
  • sredniej wielkosci sloiczek gotowych buraczkow (ja starlam 3 duze, ugotowane buraki),
  • 700g wolowiny na gulasz,
  • pol cebuli,
  • lyzka przecieru pomidorowego,
  • 25g miekkiego masla,
  • pol szklanki mleka,
  • 2 lyzki soku z cytryny,
  • olej,
  • szczypta galki muszkatolowej,
  • sol, pieprz,

 

  1. Ziemniaki obrac, ugotowac na miekko w osolonej wodzie. 
  2. Po ugotowaniu odcedzic z wody, dodac maslo, galke i rozetrzec na gladkie purée. Purée nie powinno byc zbyt suche. W razei potrzeby dodac wiecej mleka. Doprawic sola i pieprzem.
  3. Mieso wolowe pokroic w drobne kawalki, krotko podsmazyc na rozgrzanym oleju, zalac woda (tak, aby zakryc mieso), doprawic sola i pieprzem, dodac koncentrat i dusic pod przykryciem, az mieso bedzie miekkie. Ja uzylam mojego ukochanego szybkowaru : w 30min otrzymujemy mieciutki, rozplywajace sie w ustach mieso. 
  4. Sos powstaly z duszenia miesa nalzey zredukowac czyli zwiekszyc ogien i poczekac, az czesc wody wyparuje a sos zgestnieje. Niecierpliwi moga dodac odrobine maki aby zagescic sos. 
  5. Starte buraczki doprawic sokiem z cytryny, lyzka oliwy, sola i pieprzem. DOdac drobno posiekana cebule, wymieszac  odstawic na pol godziny do lodowki.
  6. W zarodpornym naczyniu uprzednio wysmarowanym maslem ulozyc warstwami :  wolowine z odrobinka sosu (tak aby mieso nie bylo suche), buraczki i ziemniaczane purée.
  7. Zapiec w piekarniku (180°C) przez ok 30min.

Ziemniaki z buraczkami

 

Ziemniaki z buraczkami

Smacznego!!!

Magda

poniedziałek, 29 października 2012, wizzz31

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/11/07 09:06:19
Rewelacyjny pomysł, bardzo mi się podoba.
-
wizzz31
2012/11/07 10:09:53
Ciesze sie, ze moj pomysl przypadl Ci do gustu :-)
Pozdrawiam
-
2012/11/07 10:20:33
No jest rewelacyjny. Niby nic takiego, a jak efektownie :)