Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Zawijance z baklazana po prowansalsku

Zawijance z baklazana po prowansalsku

Calkiem niedawno mialam okazje zjesc obiad w jednej z najlepszych restauracji Tuluzy. Na glowne danie wybralam poledwiczke cieleca po prowansalsku. Mieso podano z zawijancami z baklazana, pomidorow i oliwek, zapieczonych w piekarniku. Postanowilam odtworzyc ten przepyszny dodatek do mies. Niezle sie nakombinowalam zanim udalo mi sie odtworzyc ten niepowtarzalny smak. Z braku cielecej poledwiczki na stole pojawily sie piersi indycze podpieczone na planchy. 

Skladniki dla 4 osob : 

  • Jeden duzy baklazan,
  • 4 pomidory,
  • 10 zielonych oliwek
  • 4 eskalopki z piersi indyczej,
  • oliwa z oliwek,
  • swieza bazylia, swiezy tymianek,
  • 2 zabki czosnku
  • 2 lyzki startego parmezanu,
  • sol, pieprz,

Zawijaniec z baklazana

  1. Rozgnieciony czosnek wymieszac z 5 lyzkami oliwy z oliwek, drobno posiekana bazylia i sola. Wstawic do lodowki na conajmniej pol godziny.
  2. Baklazana pokroic wzdluz na cienkie, polcentymetrowe plastry. Obficie posypac je sola i odstawic na pol godziny.
  3. Po tym czasie usunac kropelki gorzkiego soku z baklazana przy pomocy papierowego recznika. 
  4. Przy pomocy pedzelka, posmarowac plastry baklazana wczesniej przygotowana oliwa z oliwek.  Upiec je na rozgrzanej patelni (najlepiej do grillowania) lub na planchy. Baklazan powinien byc zarumieniony z obu stron. 
  5. Pomidory sparzyc, obrac ze skorki i pokroic w drobna kosteczke. Odsaczyc z soku przy pomocy sitka i nastepnie wymieszac z pokrojonymi w plasterki oliwkami, swiezym tymiankiem, lyzka startego paremezanu i uzytego do przygotowania oliwy czosnku i bazylii. Doprawic sola i pieprzem i dokladnie wymieszac.
  6. Do przygotowania zawijancow beda potrzebne nam metalowe, okragle foremki bez dna (jak na zdjeciu powyzej). Mozemy przygotowac je z papieru aluminiowego. 
  7. Scianki foremki wykladamy plastrami baklazana (po dwa na foremke), nastepnie wypelniamy srodek przyprawionymi pomidorami. Posypac pozostalym paremezanem.
  8. Piec w 185°C przez 25 minut.
  9. W miedzyczasie posmarowac indycze eskalopki pozostala oliwa z oliwek i usmazyc mieso na patelni grillowej lub planchy, na ktorej wczesniej usmazylismy baklazany. 

Zawijance z baklazana po prowansalsku

Calosc podac z kawalkiem przypieczonego chleba lub bagietki (posmarowac czosnkowa oliwa z oliwek i wstawic do piekarnika razem z baklazanem na 10 min przed koncem).

Wykwintne i niezbyt trudne w przygotowaniu danie napewno zachwyci waszych gosci.

Polecam!

Magda

sobota, 08 września 2012, wizzz31

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: