Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Kalmary na ostro ;-)

Hot kalmary

Oto kolejne kulinarne wspomnienie. Tym razem z restauracji Le Cardito, ktora odwiedzilismy z okazji rocznicy slubu. Juz szostej ;-). Latka leca... No, ale cyk Walenty, na bok sentymenty. Restauracja okazala sie rewelacyjna : typowo wloskie dania, zadnej pizzy w menu (co jest rzadkoscia w importowanych wloskich restauracjach ;-), makaron "domowej"roboty, kelnerzy 100% wloscy (uwielbiam ten akcent!) , gwar i cieplo typowo  wloskiej trattorii, rewelacyjne tiramisù i piekielnie mocny digestif na pozegnanie. 

Jako przystawke wybralam Calamari alla Veneziana. Czyli po prostu bardzo ostre kalmary w sosie, ktory wygladal mi na sos arrabiata.  A przynajmniej okazal sie rownie ostry. Po powrocie do domu, zdecydowalam sie na kalmarowy debiut. Mimo, ze owoce morze dosc czesto goszcza na moim stole, to kalamary do tej pory byly dla mnie kulinarna niewiadoma. Poszperalam w internecie, udalam sie do sklepu rybnego (poissonnier) w poszukiwaniu swiezych, oprawnionych juz kalmarow i oto co z tego wyszlo. 

Skladniki dla 4 osob : 

  • 500g oczyszczonych i pokrojonych w krazki kalmarow (w przypadku mrozonych nalezy je wyjac z zamrazalnika 2 godziny wczesniej).
  • Cebula,
  • 3 zabki czosnku,
  • puszka pomidorow,
  • czerwona papryka,
  • 100ml bialego wytrawnego wina,
  • kilka zielonych oliwek,
  • oliwa z oliwek
  • sol, pieprz, chili
  1. Na rozgrzanej oliwie podsmazyc kalmary przez 3-5 minut, az sie zezloca. Odlozyc je na pozniej.
  2. W tym samym garnku (glebokiej patelni), podsmazyc drobno pokrojona cebule i pokrojona w paski papryke. Podlac bialym winem, poczekac az czesc odparuje i dorzucic pomidory. 
  3. Dodac wczesniej podsmazone kalmary, dodac wycisniety przez praske czosnek, doprawic sola, pieprzem i chili (wedlug uznania - mnie urzekl lekko "palacy" smak tej potrawy). Wrzucic oliwki i dusic na wolnym ogniu przez ok 40min.

Tak przygotowane kalmary mozna podac jak przystawke w miseczkach z podpieczona, czosnkowa* bagietka lub jako danie glowne z dodatkiem czosnkowego makaronu ( u mnie spaghetti al dente z oliwa z oliwek, rozgniecionym zabkiem czosnku i drobno posiekana bazylia).

Hot kalmary

RE-WE-LA-CJA!

Goraco polecam!

Magda

 

*Pokrojona na kromeczki bagietke natrzec zabkiem czosnku, posmarowac oliwa z oliwek i podrumienic na teflonowej patelni.

niedziela, 30 września 2012, wizzz31

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: