Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Ryzowa zapiekanka z tunczykiem

 Ryzowa zapiekanka z tunczykiem 

Przyznaje sie bez bicia, ze pomysl na ta zapiekanke zaczerpnelam tutaj. Troszke go zmodyfikowalam ale idea zapiekanego ryzu z tunczykiem pozostala ta sama. Prawde mowiac postanowilam przeksztalcic ryzowa salatke, ktora dosc czesto gosci na moim stole, w gorace danie. Serdecznie polecam  i dziekuje Kasi za pomysl.

 

Skladniki dla 4-6 osob:

  • 1,5 szklanki ryzu (przed ugotowaniem)
  • duza puszka tunczyka w sosie wlasnym
  • mala puszka kukurydzy (ok 5 lyzek)
  • 2 papryki (najlepiej roznego koloru)
  • 20 oliwek
  • cebula
  • ziola prowansalskie
  • oliwa z oliwek
  • lyzeczka swiezej, posiekanej bazylii
  • po 40g masla i maki
  • pol litra mleka
  • jajko
  • sol, pieprz, starta galka muszkatolowa
  • starty ser 

 

  1. W salaterce wymieszac ugotowany na poltwardo ryz, odsaczonego i rozdrobnionego tunczyka, kukurydze, pokrojone w drobna kostke papryki, posiekana w piorka cebule i  przekrojone na pol oliwki. 
  2. Do masy dodac jajko i beszamel (przepis znajdziecie tutaj ). Calosc doprawic ziolami prowansalskimi, bazylia, sola i pieprzem.
  3. Zaroodporne naczynie nasmarowac oliwa z oliwek i wylozyc do niego ryzowa mase.
  4. Calosc posypac startym zoltym serem.
  5. Zapiekac w 170°C przez ok 30min.

Ryzowa zapiekanka z tunczykiem

W taki wlasnie sposob zwyczajna ryzowa salatka stala sie pysznym zapiekanym daniem. Palce lizac!

Pozdrawiam,

Magda

czwartek, 26 lipca 2012, wizzz31

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Celina, 88-199-162-10.tktelekom.pl
2012/08/17 08:44:21
Zapiekanka wyglądała jak na zdjęciu, a smakowała jeszcze lepiej. Dzieciom, mężowi i teściom trzęsły się uszy. Bedę próbowała następne przepisy. Pozdrawiam
-
2012/08/17 10:32:59
Dziekuje za komentarz i ciesze sie, ze danie smakowalo! Ostatnio robilam ta zapiekanke w wersji light : zamiast beszamelu uzylam jogurtu naturalnego 0% a bialy ryz zastapilam brazowym. Palce lizac!