Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Paprykowa tarta

Paprykowa tarta

Papryka jest jednym z moich ulubionych warzyw. A tarta jest moim ulubionym daniem. Wiec nie moglam pominac tego polaczenia. Co prawa ciasto na tarte nie jest domowej roboty ale i tak smak jest niepowtarzalny. I wielkie brawo dla tych, ktore ciasto przyrzadzaja same :-)

Skladniki : 

  • ciasto na tarte
  • 2 duze czerwone papryki
  • duza cebula
  • 20 zielonych oliwek
  • swieza bazylia
  • 2 sredniej wielkosci pory
  • parmezan
  • 2 mozzarelle
  • sol, pieprz, oliwa z oliwek

 Paprykowa tarta

  1. Ciasto wylozyc w foremce do tarty. Obficie nakluc widelcem (ciasto nie napuchnie wczasie pieczenia). Podpiec w piekarniku przez 15min w 185°C.
  2. Na patelni rozgrzac lyzke oliwy. Zeszklic pokrojone w krazki pory i cebule. Dodac pol szklanki wody, doprawic sola i pieprzem. Dusic przez 15 min na slabym ogniu. Poczekac, az woda wyparuje.
  3. Na podpieczone ciasto wylozyc podduszone pory z cebula. Na to ulozyc pokrojona na drobne paseczki papryke, pokrojone w krazki oliwki, posiekana bazylie (ilosc wedlug uznania). 
  4. Posypac startym parmezanem i na wierzch ulozyc pokrojona w plastry mozzarelle. 
  5. Piec przez 30 min w 185°C.

Paprykowa tarta

Do tarty mozna dodac wedline (ja dodalam moje ukochane chorizo) lub usmazone kawalki kurczaka. 

Upalnie pozdrawiam ze slonecznej Tuluzy.

Magda

środa, 18 lipca 2012, wizzz31

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: