Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Piers kurczaka w musztardowo-smietanowym sosie

Sos musztardowy

Zwolennicy musztardy nie beda zawiedzeni :-).  Latwe w przygotowaniu danie, smaczny sosik, ktory doda smaku warzywom gotowanym na parze. Kurczaka przyrzadzilam w papilotach - miesko pozostaje mieciutkie i soczyste. 

Skladniki dla 2 osob : 

  • podwojny filet z kurczaka
  • 4 lyzki 9% lub 12% smietany (dla tych ktorzy licza kalorie - jogurt naturalny)
  • 1 lyzka ostrej musztardy (najlepiej francuskiej, z ziarenkami)
  • cebula
  • tymianek, sol, pieprz
  1. Posolone i popieprzone filety (pokrojone w sredniej wielkosci kawalki) pieczemy w papilotach razem z pokrojona w cienkie krazki cebula i galazka swiezego lub odrobina suszonego tymianku : 25 min w 190°C
  2. W malym rondelku mieszamy smietane (jogurt) z musztarda, sola i pieprzem. Podgrzewamy przez 10min na malym ogniu. Nastepnie do sosu dodajemy upieczonego kurczaka z cebulka i gotujemy calosc jeszcze przez 5min.
  3. Gotowe!!!

Ja podalam kurczaka razem z mloda marchewka i brokulami ugotowanymi na parze. Oczywiscie mozna podac to danie z ziemniakami lub makaronem (pychotka!)

I nie zapomnijcie o kromce chleba, zeby dokladnie wyczyscic talerz ;-) 

Smacznego!

Magda

środa, 06 czerwca 2012, wizzz31

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Kamila, abqw151.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/06/08 14:02:00
Kurczak w sosie musztardowym to coś dla wszystkich dbających o linię, jak i tych którzy tego nie potrzebują. Jest tam wersja "odchudzonego" kurczaka z naturalnym jogurtem i całym bukietem warzyw, które nie tylko smakują, ale też wyglądają. Dlatego estetów i dbających o kubki smakowe na pewno ten przepis zachwyci.
-
2012/06/08 19:45:44
Kamila,
Dzieki za PIERWSZY komentarz :-)
W dodatku pozytywny...
Pozdrawiam,
Magda
-
2012/12/10 16:33:51
ciekawy blog
-
2012/12/10 18:06:09
Kto polubi?
-
2012/12/10 18:11:08
:-)