Moje coolinarne podróże : smaki, przyprawy, kolory, zapachy czyli mniej lub bardziej udane eksperymenty. Zdjecia i opisy zamieszczone na tym blogu sa wlasnoscia autora i zabrania sie ich kopiowania, przetwarzania lub ich wykorzystywania bez mojej zgody. Osoby lub firmy zainteresowane wspolpraca ze mna prosze o kontakt na adres coolinarneeksperymenty@gmail.com
Durszlak.pl Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Print Friendly and PDF Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Nemy czyli sajgonki

Sajgonki

Nemy sa jedna z moich ulubionych przekasek - gotowcow. Kiedy brak czasu i checi na gotowanie. Idelane na sobotni szybki obiad. Do tej pory kupowalam je "u Chinczyka" w pobliskim centrum handlowym. Ostatnio naszla mnie ochota na sajgonki domowej roboty. Troche obawialam sie, ze to zbyt skomplkowane i pracochlonne ale okazalo sie, ze nie taki potwor straszny ;-). 

Wynik : sajgonki wyszly pachnace, dosc zgrabne. Jedyne zastrzezenie mam do sposobu jaki wybralam na ich smazenie. Ale o tym pozniej...

Skladniki dla 2 osob : 

  • 9 platow papieru ryzowego (tyle bylo ich w opakowaniu)
  • 250g chudej mielonej wieprzowiny
  • cieniutki makaron sojowy (objetosciowo tyle samo co miesa)
  • marchewka
  • 6-7 czarnych, suszonych grzybow chinskich
  • pol cebuli
  • sos sojowy, sol, pieprz
  • olej do smazenia
  • liscie zielonej salaty
  • listki swiezej miety (opcjonalnie)
  • sos do nemow

skladniki na sajgonki

  1. Suszone grzyby zalewamy letnia woda i odstawiamy na pol godziny.
  2. Makaron zalewamy letnia woda - odstawiamy na 15 minut az zmieknie.
  3. Na patelni podsmazamy wieprzowine z drobno posiekana cebula. 
  4. W misce mieszamy farsz : usmazona wieprzowine, drobno starta marchewke, posiekane grzyby i drobno posiekany makaron. Doprawiamy sosem sojowym i pieprzem.
  5. Do plytkiego, duzego talerza nalewamy letniej wody. Zanurzamy w nim przez chwile papier ryzowy i gdy zmiekknie rozkladamy go na suchej czystej sciereczce. Uwaga, miekki papier ryzowy jest delikatny. Trzeba uwazac, zeby go nie porwac.
  6. Przy pomocy drugiej sciereczki osuszamy powierzchnie ryzowego placka. 
  7. Nakladamy farsz na brzeg papieru (2-3 cm od brzegu), zawijamy na niego koncowke papieru. Nastepnie zawijamy do srodka boki i zwijamy do konca w rulon. System zawijania nemow jest dokladnie taki sam jak przy robieniu naszych rodzimych golabkow.              zawijanie nemow
  8. Gotowe nemy odkladamy na deske i czekamy 20-30min, az dobrze przeschna. sajgonki
  9. Smazymy sajgonki w glebokim, goracym tluszczu (najlepiej we frytkownicy), az sie zarumienia.
  10. Po usmazeniu odkladamy je na papierowy recznik, aby odsaczyc nadmiar tluszczu. 
  11. Podawac cieple zawiniete w lisc salaty z listkiem miety i sosem do nemow (przyznaje sie bez bicia - kupilam gotowy).

Tak jak wspominalam, najlepszym sposobem na smazenie nemow jest frytkownica. Mozna uzyc tez garnka wypelnionego olejem. Ja postanowilam ograniczyc ilosc tluszczu i usmazyc je na patelni - szczerze mowiac nie polecam. Aby uzyskac chrupiace i jednolicie zezlocone sajgonki niestety potrzeba do tego duzej ilosci oleju. 

Idealne jako ciepla przystawka lub danie glowne.

Smacznego!

Magda

wtorek, 19 czerwca 2012, wizzz31

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Dagmara, *.net81.citysat.com.pl
2012/07/19 11:23:30
Czy taki <a href="www.przepisychinskie.pl/pl/p/Papier-Ryzowy-Okragly-500g/202>papier ryżowy</a> będzie dobry? Proszę o radę, bo w sklepach sątylko takie z 10 listkami, a to trochę mało ;/ bardziej się opłaca taką duża pakę kupić.
-
wizzz31
2012/07/19 12:40:56
Juz kiedys uzylam tego papieru ryzowego.
Polecam i pozdrawiam.
Magda